KKTC Merkez Bankası ile KKTC İstatistik Kurumu arasında Ödemeler Dengesi hesaplanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı

KKTC Merkez Bankası ile KKTC İstatistik Kurumu arasında Ödemeler Dengesi hesaplanmasına ilişkin işbirliği protokolü imzalandı

Güncel uluslararası kavram ve standartlara uyumlu bir şekilde, karar alıcılar ve veri kullanıcılara karşılaştırılabilir, tutarlı, şeffaf, zamanlı, doğru ve güvenilir ödemeler dengesi istatistikleri üretilebilmesi amacıyla Merkez Bankası ile İstatistik Kurumu arasında işbirliği ve görev dağılımının belirlenmesine yönelik hazırlanan işbirliği protokolü, Merkez Bankası Başkanı Sn. Rifat Günay ve İstatistik Kurumu Başkanı Sn. Dr. Türel Özer Öksüzoğlu tarafından imzalandı.

Ödemeler dengesi istatistiği bir ülkenin dış dünya ile olan ekonomik ilişkileri ve ekonominin mevcut ve gelecekteki durumu ile ülkelerin uygulayabilecekleri politikalar hakkında fikir veren önemli bir ekonomik göstergedir. İthalata dayalı bir ekonomik yapıda olmasına bağlı olarak ülkemizden yurtdışı ekonomilere yönelen parasal akımın doğru ve detaylı ölçülmesi de ödemeler dengesinin konusudur. Ülkemizdeki ticaret açığı özellikle turizm ve eğitim gibi hizmet sektörlerinden elde edilen hizmet gelirleri ile karşılanmaktadır. Elde edilen gelir rakamının doğru ve güncel yöntemlere göre tahmin edilmesi ve sürekli güncellenen anketler yoluyla modellenmesi ödemeler dengesinin kalemleri arasındadır. Ülkemiz turizm sektöründe son yıllarda yükselen ivme ile yatak sayısı ve doluluk oranları artmaktadır. Bu kapsamda turizm gelirlerimizin doğru ve uluslararası kurallara uygun olarak hesaplanması da ödemeler dengesi istatistikleri içinde gerçekleştirilecektir.

İthalata dayalı, hizmet sektörü ile finanse edilen ve para arzı hesaplamasında zorluklar yaşanan ülkemizde, finansal istikrarın sağlanmasında piyasadaki likidite ihtiyacının dönemsel olarak hesaplanabilmesi, tahmin edilmesi ve buna uygun pozisyonların ayarlanabilmesi Merkez Bankası açısından büyük önem arz etmektedir. Ayrıca para arzının kontrolü noktasında döviz hareketlerinin ekonominin yapısı gereği çok yoğun olduğu ülkemizde para hareketlerinin hangi yönde, hangi hızda ve büyüklükte olduğunun anlaşılmasının ve uluslararası normlara uygun şekilde ölçülmesinin önemli olduğu değerlendirilmektedir.

Yukarıda belirtilenler ışığında ülkemiz açısından çok daha fazla öneme haiz olan ödemeler dengesi istatistiği hesaplamalarında, IMF’nin hazırladığı ve tüm ülkeler için tavsiye niteliğinde öngördüğü uluslararası standart ve ilkeler en güncel haliyle Ödemeler Dengesi İstatistikleri, 6. El Kitabı’nda belirlendiği şekliyle uygulanacaktır. Buna göre, Ödemeler Dengesi İstatistikleri Cari İşlemler Hesabı, Sermaye Hesabı ve Finans Hesabı olmak üzere üç ana başlıktan oluşturulacaktır. Önceden duyurulacak takvime göre bütünleştirilmiş ödemeler dengesi istatistiğinin yayımlanması Merkez Bankası ve İstatistik Kurumu tarafından ortak olarak yapılacaktır. Bu kapsamda 2020 yılına ait ödemeler dengesi hesaplamalarının belirtilen güncel metodolojiye uygun olarak 2021 yılı içinde yayımlanması hedeflenmektedir.

Print
Yayınlanma tarihi: Haz 6, 2020,
Haber Kategorisi: Haberler,
Yorumlar: 0,
Etiketler:

«Mart 2025»
PztSalÇarPerCumCmtPaz
242526272812
34
Nüfus ve Demografi Bülteni (2014 - 2023)

Nüfus ve Demografi Bülteni (2014 - 2023)

Nüfus ve Demografi Bülteni (2014 - 2023) yayınlandı.

Devamını oku
567
2025 Kadın İstatistikleri

2025 Kadın İstatistikleri

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel olarak 2025 Kadın İstatistikleri yayınlandı.

 

Devamını oku
89
10111213141516
17
2023 İşyeri İstatistikleri

2023 İşyeri İstatistikleri

2023 İşyeri İstatistikleri sonuçları yayınlandı.

 

Devamını oku
181920212223
24252627282930
31123456